Directoarea Casei Agronomului achitată definitiv după o afacere cu două primării

Trimisă în judecată de către DNA Suceava, fosta șefă de la Casa Agronomului Botoșani, Gianina Antoanela Huială a fost achitată de către Curtea de Apel Suceava. Achitarea a fost pronunțată săptămâna trecută, la 1 februarie și este definitivă. Potrivit rechizitoriului nr. 527/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie motivele trimiterii în judecată au fost tentativa la infractiuni cu fonduri europene si abuz in serviciu. La vremea respectivă, cauzele trimiterii în judecată a fostei directoare a Casei Agronomului au fost contractul de concesiune nr. 4173 din 17.05.2010 încheiat între Consiliul Local Trușești și Casa Agronomului Botoșani, precum și contractul de concesiune nr. 1874 din 26.05.2010 încheiat între Consiliul Local Durnești și Casa Agronomului Botoșani.
Iata comunicatul DNA din 10 ianuarie 2017:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei
HUIALA ANTOANELA – GIANINA, la data faptei director al Casei Agronomului Botosani, pentru savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
– tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In luna mai 2010, inculpata Huiala Antoanela – Gianina, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a incheiat cu doua primarii din judetul Botosani contracte de concesiune pentru suprafata totala de 1453,04 hectare de pasune, folosite, ulterior, in scopul de a solicita subventii, desi nu indeplinea conditiile de eligibilitate si fara sa faca dovada inregistrarii intr-o forma asociativa prevazuta de lege.
Cererea la plata introdusa de Casa Agronomului din Botosani pentru suma de 116.766 euro, in echivalent lei, a fost refuzata intrucat aceasta nu a indeplinit conditiile de eligibilitate si nu a dovedit ca reprezinta o forma asociativa legal constituita, fiind respinsa de la plata in urma controalelor administrative interne efectuate la A.P.I.A..
De mentionat este faptul ca institutia publica respectiva se ocupa, in principal, de instruiri, consultanta de specialitate, de pregatirea profesionala a agricultorilor, apicultorilor, piscicultorilor, crescatorilor de animale, de realizarea si promovarea unor proiecte de finantare pentru producatorii individuali, de popularizare a programelor de dezvoltare rurala, etc.
intr-unul dintre cazuri, deoarece Casa Agronomului Botosani nu s-a achitat de obligatiile fiscale ce decurgeau din prevederile contractuale, instanta de judecata a obligat institutia, definitiv si irevocabil, sa plateasca uneia dintre primarii suma totala de 83.017,75 lei cu titlul de daune.
Prin aceasta conduita, inculpata a produs institutiei pe care o conducea un prejudiciu total de 99.650,4 lei (din care 10.500 de lei platiti cu titlul de avans potrivit clauzelor contractuale si 89.190,40 de lei reprezentand daune si cheltuieli de executare)”.
La 1 februarie 2019, Curtea de Apel Suceava a decis achitarea definitiva a fostei directoare a Casei Agronomului Botosani, Gianina Antoanela Huiala, trimisa in judecata pentru o inchipuita tentativa la infractiuni cu fonduri europene si pentru un pretins abuz in serviciu. Foarte important, pentru asa zisa infractiune de abuz in serviciu achitarea a fost dispusa nu in temeiul deciziei CCR care a constatat ca abuzul in serviciu nu poate fi aplicat decat pentru incalcarea legislatiei primare, ci in baza art. art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penala – “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”, iar pentru tentativa la abuz in serviciu in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza a-I-a Cod procedura penala care prevede ca ”fapta nu este prevazuta de legea penala”. De asemenea, Curtea de Apel Suceava a mai dispus achitarea fostei directoare a Casei Agronomului Botosani si pentru inchipuita tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza a-II-a Cod procedura penala care prevede ca ”fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

23Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23Shares